mersenneforum.org  

Go Back   mersenneforum.org > New To GIMPS? Start Here! > Information & Answers

Reply
 
Thread Tools
Old 2009-12-13, 13:26   #1
Nimras
 

10100100010012 Posts
Exclamation PC problems

My PC has worked fine for several month then all of suddent i startet freezing where i could do nothing beside moving the mouse but XP was not responding at all.

Then it went from freezing in windows a little to complete freeze 100% where i had no other choice but to press the start/close or restart button waite a few seconds then the PC shut down.

I reinstalled windows without luck downloaded and ran Prime95 it always in the first test under blend freeze i found out that one of my 4 RAM slots was defective moved the ram over to 2 other slots so i still ran duall channel my pc worked fine even Prime95 found no errors. Well i thought i worked fine for some strange reason now my XP will not allow me to set my page file to larger than 4096 at any cost what so ever. Took my pc 3 days then it startet freezing again and now it freeze completly in test 1 - 2 - 3 it depends how long it goes.

I even experince that Prime95 shut down under testing one of the work thread with: FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
But its not the same work thread each time it differ i ran it today and got this on workthread 3:

FATAL ERROR: Resulting sum was 4.195334986766746e+016, expected: 7160594523153077

I do now and then get bsod 3 so far.

Anyone has a idea whats wrong?

The maks head a kernal has been on is 75c.

My PC build is:

My PC is not OC'ed what so ever beside the Graficcard but that was how it was bought meaning i haven't tweaked anything else on it.

OS: Windows XP Pro SP3 32-bit
CPU: Intel Core 2 Quad Q9550
Mainboard: Gigabyte EP45-DS4 Version 1
Bios: F9 (F10 is in beta staged so not installed)
RAM: Corsair CM2X2048-C4DHX Version 1, 2 running DUALL CHANNEL Voltage 2.1 as they demand. 4GB total
Graficcard: Club 3D HD4870 Overclocked Edition (ATI Radeon 4870 512mb GDDR5, 2 Running Crossfire) Nothing else done beside putting both in.
PSU: Corsair TX750W
HDD: 2 x Samsung SpinPoint F1 Desktop Class HD103UJ
DVD drive: 2 x Pioneer DVD-RW DVR-216D
Soundcard:Creative PCI Express X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series
CPU Cooler: Scythe Mugen CPU Cooler Model: SCINF-1000
Cabinet: Antec Performance One P182
Screen: Samsung T220
Keyboard: Logitech G19
Mouse: Logitech G9
Webcam: Logitech 9000 Pro

Thats my specs
  Reply With Quote
Old 2009-12-13, 14:36   #2
Uncwilly
6809 > 6502
 
Uncwilly's Avatar
 
"""""""""""""""""""
Aug 2003
101×103 Posts

83×127 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Nimras View Post
The maks head a kernal has been on is 75c.
Is that the temperature?

Have you tried Memtest?
Uncwilly is offline   Reply With Quote
Old 2009-12-13, 14:48   #3
Nimras
 

10010010010002 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Uncwilly View Post
Is that the temperature?

Have you tried Memtest?
The Temperature on Kernel 1 according to Real Temp yes thats the highest it has gone.

It normally stay around 65 as maks but i have seen it up there a few times in the CPU test where it test heat.

And no i haven't tried Memtest.

But i will cry if it turns out to be my memory again.

When i bought the hardware the RAM was defective.
Then i turned out my soundcard was as well.

Both has been replaced by new so this is my third defective hardware and my fear is it's either CPU or Motherboard i think MB first because of the fact i can't have my ram in the 2 yellow slots then my pc freese for sure now they are in the red and now it fresses again but didn't in the start so yeh i am at a loss :(.
  Reply With Quote
Old 2009-12-15, 15:15   #4
Nimras
 
Dec 2009
Denmark

2 Posts
Default

Anyone able to help me here`?
Nimras is offline   Reply With Quote
Old 2009-12-15, 20:49   #5
moebius
 
moebius's Avatar
 
"CharlesgubOB"
Jul 2009
Germany

33×23 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Nimras View Post
Anyone able to help me here`?
Have you tried what happens, if you insert only one memory module in the board and running it in single channel mode?
Do you have set the correct latencies for the memory.For example, for CL7 7-7-16.
Give it a chance with a higher command rate 2T instead of 1T. If the command rate is set too low, the system can be unstable.

Last fiddled with by moebius on 2009-12-15 at 21:10
moebius is offline   Reply With Quote
Old 2009-12-15, 21:11   #6
Nimras
 
Dec 2009
Denmark

2 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by moebius View Post
Have you tried what happens, if you insert only one memory module in the board and running it in single channel mode?
Do you have set the correct latencies for the memory.For example, for CL7 7-7-16.
Give it a chance with a smaller command rate 1T instead of 2T. If the command rate is set too high, the system can be unstable.
Hmm yes i did thats when i for some strange reason had only issues with the first slot and moved the RAM to the 2 other slots and took it 3 days for problems to reacure.

They are running on the correct latensies all the way i even double checked it.

But i can try again running single module to see what happens.
Nimras is offline   Reply With Quote
Old 2009-12-15, 21:24   #7
Prime95
P90 years forever!
 
Prime95's Avatar
 
Aug 2002
Yeehaw, FL

73·23 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Nimras View Post
They are running on the correct latensies all the way i even double checked it.
Try increasing the latencies anyway. Sometimes RAM doesn't operate correctly at the advertised latencies.
Prime95 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What problems are detected MrAskew Information & Answers 1 2010-09-24 13:48
Readline problems CRGreathouse Software 11 2009-07-07 05:18
Need help with few problems Laserjet Hardware 1 2007-10-13 10:59
Two problems gribozavr Puzzles 11 2007-02-05 05:46
Number problems. mfgoode Puzzles 7 2006-03-29 16:34

All times are UTC. The time now is 11:03.


Sat May 28 11:03:01 UTC 2022 up 44 days, 9:04, 0 users, load averages: 2.44, 1.91, 1.65

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.

This forum has received and complied with 0 (zero) government requests for information.

Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation.
A copy of the license is included in the FAQ.

≠ ± ∓ ÷ × · − √ ‰ ⊗ ⊕ ⊖ ⊘ ⊙ ≤ ≥ ≦ ≧ ≨ ≩ ≺ ≻ ≼ ≽ ⊏ ⊐ ⊑ ⊒ ² ³ °
∠ ∟ ° ≅ ~ ‖ ⟂ ⫛
≡ ≜ ≈ ∝ ∞ ≪ ≫ ⌊⌋ ⌈⌉ ∘ ∏ ∐ ∑ ∧ ∨ ∩ ∪ ⨀ ⊕ ⊗ 𝖕 𝖖 𝖗 ⊲ ⊳
∅ ∖ ∁ ↦ ↣ ∩ ∪ ⊆ ⊂ ⊄ ⊊ ⊇ ⊃ ⊅ ⊋ ⊖ ∈ ∉ ∋ ∌ ℕ ℤ ℚ ℝ ℂ ℵ ℶ ℷ ℸ 𝓟
¬ ∨ ∧ ⊕ → ← ⇒ ⇐ ⇔ ∀ ∃ ∄ ∴ ∵ ⊤ ⊥ ⊢ ⊨ ⫤ ⊣ … ⋯ ⋮ ⋰ ⋱
∫ ∬ ∭ ∮ ∯ ∰ ∇ ∆ δ ∂ ℱ ℒ ℓ
𝛢𝛼 𝛣𝛽 𝛤𝛾 𝛥𝛿 𝛦𝜀𝜖 𝛧𝜁 𝛨𝜂 𝛩𝜃𝜗 𝛪𝜄 𝛫𝜅 𝛬𝜆 𝛭𝜇 𝛮𝜈 𝛯𝜉 𝛰𝜊 𝛱𝜋 𝛲𝜌 𝛴𝜎𝜍 𝛵𝜏 𝛶𝜐 𝛷𝜙𝜑 𝛸𝜒 𝛹𝜓 𝛺𝜔